Igiena orala bună a lucrărilor protetice pe implanturi dentare este la fel de importantă ca cea a dintilor naturali! Implanturile dentare nu sunt afectate de procese carioase, fiind realizate din titan sau alt material biocompatibil, insa tesuturile periimplantare sunt mai vulnerabile la invazia microbiana decat cele ale dintilor naturali. Practic, placa bacteriana se acumuleaza in jurul implantului dentar ca in jurul dintelui natural, cauzand inflamatii si infectii la nivelul gingiei si a osului. Pentru a evita complicatiile unor astfel de situatii va recomandam un program corect si necesar in 3 pasi de intretinere a implanturilor dentare.
1.Control periodic. Primul control de rutină se realizeaza la 30 de zile de la insertia lucrarii protetice pentru a evalua starea gingiei si a implantului. Urmatoarele controalele periodice se stabilesc o data la 6 luni si se verifica: cantitatea de placa bacteriana depusa, aspectul tesuturilor periimplantare si a lucrarii protetice pe implanturi, ocluzia, stabilitatea protezei dentare, a bontului protetic si a implantului dentar precum si starea de sanatate generala a pacientului.
2.Sedinta de profilaxie de 2 ori pe an. Respectarea sedintelor de profilaxie profesionale, salveaza timp, efort si mai ales costuri financiare suplimentare prin evitarea reinterventiilor complicate. Periajul profesional, detartrajul si fluorizarea elimina depozitele de tartru din zona subgingivala.
3.Program zilnic de igiena orala. Folosirea periutei dentare si a celei interdentare, a atei dentare, a dusului bucal si a apei de gură sunt esentiale in mentinerea igienei orale sănătoase.
- Periajul dentar se realizeaza obligatoriu dimineata si seara. Folositi o periuta cu perii medii si o pasta de dinti cu particule slab abrasive, cu continut de substante antitartru si antiplaca. Perierea se face vertical la fel ca la dintii naturali.
- Periajul interdentar se recomanda dupa mese. Periuta interdentara se foloseste fara pasta de dinti si va ajuta sa curatati zonele greu accesibile dintre implant si ceilalti dinti sau suprafata de sub corpul de punte (in cazul unei punti dentare).
- Ata dentara se foloseste obligatorie seara inainte de periajul dentar. Se recomanda ata dentara super floss pentru lucrarile protetice si in situatiile in care exista un spatiu mai mare intre implaturi sau implanturi si dinti naturali.
- Dusul bucal si apa de gura de 2 ori pe saptamană. Dusul bucal indeparteaza resturile alimentare din spatiile subgingivale proxime implanturilor dentare sau de sub punti. Folosirea apei de gura antibacteriene si curatarea usoară a limbii cu periuta de dinti sunt indicate pentru o respiratie cât mai proaspată.
Cu drag, Dr. Mașca Mihail Dan